Nota Kaki Dari Uzbekistan

Keletihan otot kaki cuba digagahi. Bagaimana mungkin saya tertewas dengan ketangkasan mereka yang lebih berusia dari saya. Kebanyakkan ahli rombongan yang jika dilihat dari sudut kulitnya menunjukkan mereka jauh lebih berusia dari saya. Namun pengalaman mereka yang luas. Menjelajahi dunia, mengambil iktibar dari setiapperistiwa. Membuatkan mereka seolah-olah pelari marathon yang sukar dikejar. Walaupun suhu cuaca di Uzbekistan mencecah 43 darjah kepanasan.

Negara Imam Bukhari ini mengandungi sejuta sejarah. Terkenal dengan panggilan 3M. Masjid, Makam dan Madrasah. Terdapat ratusan binaan yang bersejarah. Ada yang masih kekal dan ada yang dibina semula. Inilah peninggalan para ulama terkenal dunia, samada dalam bidang agama mahupun bidang sains.

Namun beberapa catatan mata hati yang ingin dikongsi untuk dijadikan iktibar bersama.“Senyum…Tak perlu kata apa-apa”

Tergantung di leher kamera. Memukul setiap sudut keunikan Negara Uzbekistan. Termasuk juga wajah penduduknya. Kerana pada wajah mereka tergambar sesuatu yang boleh diceritakan. Mereka di Uzbekistan terkenal sangat peramah dengan senyuman. Walaupun bahasa mereka berbeza dengan kita. Berbicara bagaikan ayam dan itik, namun budaya senyum dan bertegur sapa satu budaya baik disini.  Sesuai dengan hadith Nabi SAW yang bermaksud :

Abdullah bin Harits mengatakan, “Saya belum pernah melihat seorang pun yang paling banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (Riwayat Ahmad).

Bersesuaian dengan firman Allah SWT, “Maka disebabkan rahmat Allah lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu.” (QS. Ali-Imran : 159).

Sifat Qanaah Benteng ‘Meminta-minta’

Dalam satu perjalanan. Kami terserempak dengan 3 pakcik yang agak tua. Dengan berpakaian serban dan jubah di tengah kota Tashkent. Mereka agak gembira bersama rombongan kami. Mereka jalan seiring dengan rombongan kami. Dari sudut pandang zahirnya, mereka bukanlah dari golongan yang kaya raya. Salah seorang dari kami telah memberi sedekah kepada mereka. Tiba-tiba wajah mereka nampak agak pelik. Mereka rasa sangat bersalah. Bagi mereka, pergaulan mesra mereka bersama kami sudah disalah ertikan. Lantas pemandu pelancong kami seorang warga Uzbekistan, turut menyalahkan kami. Katanya, mereka tersinggung. Mereka bukannya pengemis. Walaupun pakaian mereka agak lusuh, namun bagi mereka bukanlah ianya dianggap satu kemiskinan. Yang lebih membuatkan mata ini dipenuhi air mata ialah apabila, ketiga-tiga warga tua tersebut secara langsung menadah tangan berdoa kepada kami semua. “Ya Allah murah kan rezeki orang Malaysia”!!

Kejadian sama berulang kepada saya sendiri. Ketika di tengah panas terik, ada seorang warga tua. Kelihatan wajahnya yang amat berkedut. Berjalan bongkok. Bajunya menggambarkan kedhaifan. Ditangannya terdapat sabit. Ia baru sahaja selesai memotong rumput di tengah-tengah kota Samarkhand. Saya perlahan-lahan terus bersalaman dengannya lalu menghulurkan wang yang tidak seberapa. Beliau yang pada mulanya tersenyum menyambut mesra berubah wajah. Lalu seorang pemuda Uzbek bercakap Inggeris dengan saya mengatakan bahawa, pakcik tua itu bukannya pengemis. Dia masih berkemampuan. Buat apa diberikan sedekah kepada pakcik tua yang sudah mempunyai kerjaya tetap itu!!…kata pemuda itu.

Gilakan Lensa

Namun satu yang agak kepelikan. Setiap kali tangan memegang kamera, pasti ada wajah yang tersenyum. Mereka agak suka untuk diambil gambar. Malah hampir setiap kali saya meminta izin untuk diambil gambar, mereka pasti membenarkan dan sangat gembira. Malah ada yang berebut-rebut memanggil saya untuk bergambar bersama. Pelik juga. Takkan di Uzbekistan pun orang mengenali saya. Rupanya saya sahaja yang perasan. Mereka bukan gilakan glamour. Bila diselidiki sikap ‘teruja’ mereka dengan kamera itu rupanya kerana bagi mereka, untuk mempunyai kamera itu sudah cukup menggambarkan anda seorang yang kaya raya. Alangkah bersyukurnya nikmat rezeki pemberian Allah kepada kita.

 

Masjid Indah Tanpa Jemaah

 

Uzbekistan dikenali sebagai sebuah Negara Islam. Jumlah penduduk seramai lebih kurang 27 juta yang dihuni hampir 88% beragama Islam telah tersergam monumen lambang keislamannya. Masjid-masjid bersejarah yang mempunyai ukiran klasik dan indah menghiasai Bandar-bandar Uzbekistan. Madrasah pusat pengajian ilmu agama yang melahirkan ramai tokoh agama masih kelihatan.

Menyusuri permusafiran ke Uzbekistan. Sepanjang tempoh seminggu di sana, amat malang bagi diri ini kerana tidak mendengar suara azan sekalipun. Entah kemana menghilangnya suara yang menjadi syiar kepada keagungan Islam. Saya agak keliru. Adakah negara yang dianggap miskin ini masih lagi terkebelakang dengan tidak menyediakan alat pembesar suara. Agak mustahil sedemikian sekiranya masih banyak bangunan moden, namun masjid tidak dimodenkan.

Cuma ada beberapa ketika kami berjemaah di masjid besar tertentu yang juga suara azannya juga agak terhad. Ada beberapa masjid yang hidup dengan adanya pelajar madrasah. Namun masjid yang lain agak kemuraman. Setiap kali ke masjid, kami pasti berbincang dengan jemaah berkenaan dakwah yang perlu dilaksanakan agar rumah Allah tidak kosong dari wajah hidayah. Semoga ianya tidak seperti yang digambarkan dalam hadith akhir zaman dimana Islam hanya tinggal kesan pada binaan masjidnya.

Maksud hadis 
Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”. (HR al-Baihaqi)

Kita bimbang dengan sikap pasif kita, membuatkan hati para jemaah hanya bermegah-megah dengan binaan masjid. Walaupun keindahan masjid itu satu kelebihan. Namun bukan itu asas ruh sebenar maksud di’cipta’kan masjid. Teringat hadis Nabi SAW yang bermaksud :

Dari Anas bin Malik r.a. bahawasanya Rasulullah saw. bersabda: “Tidak berlaku (terjadi) hari qiamat sehingga umat ku bermegah-megah (dengan binaan) masjid”. (HR Abu Daud )

Ini sebahagian coretan yang tidak seberapa dari saya sekembalinya dari Uzbekistan. Mungkin banyak lagi pengajaran yang boleh diambil dari sana. InsyaAllah menyusul kemudian.

7 Responses to Nota Kaki Dari Uzbekistan

 1. Indahnya dapat meneroka negara Islam Uzbekistan di samping dapat menimba pengalaman

 2. syazwanadzhar says:

  assalamualaikum ustaz,

  hehe, pakcik-pakcik uzbekistan tuh pakai baju nampak macam tebal ya, tahan panas depa kan?

  uzbezksitan negara miskin sebab ex-soviet ke ustaz? tak tahu pula.

 3. tah says:

  salam,ustaz…
  Subhanallah :)
  berpeluang berkunjung ke negara orang.Pasti banyak pengalaman yang bernilai bukan?
  saya sendiri kadang-kala melupakan nikmat Allah ini.
  Terlupa bahawa diri ini sedang berada di negara orang juga :P
  dek kerana terlalu ramai rakyat Malaysia di Mesir ini.Apa-apa pun di mana bumi dipijak,di situ Islam dijunjung!Kutiplah pengalaman dan pengajaran penuh hikmah walau di mana kita berada :)

 4. sya says:

  salam.

  byk pengalaman dikutip menzirahi uzbekistan.

 5. Maksud hadis 
Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”. (HR al-Baihaqi)

  Tertarik dengan hadis ini..namun sejauh mana kebenarannya?? Dan kalau ada sesuatu yang tidak kena dengan hadis ini..maka apa tanggungjawab kita??

 6. siti fatimah says:

  Assalamualaikum Ustaz. kebetulan saya sedang google info mengenai orang Malaysia d Uzbek. kebetulan terjumpa artikel ustaz.

  saya pernah berniat untuk ke uzbekistan sebelum ini. dan artikel ustaz ini bagus untuk tambah info tentang Islamic practice di Uzbek.

  sebenarnya, saya berhajat untuk sambung phD saya di sana tahun depan dalam bidang matematik.lecturer department saya sekarang ada beberapa orang pakar matematik dari uzbek.mereka memang baik. dan saya curious ingin tahu.sepanjang ustaz di sana, ada tak orang Malaysia yang tinggal sama ada bekerja atau belajar di sana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>