7 thoughts on “Nota Kaki Dari Uzbekistan”

 • syazwanadzhar

  assalamualaikum ustaz,

  hehe, pakcik-pakcik uzbekistan tuh pakai baju nampak macam tebal ya, tahan panas depa kan?

  uzbezksitan negara miskin sebab ex-soviet ke ustaz? tak tahu pula.

 • salam,ustaz…
  Subhanallah 🙂
  berpeluang berkunjung ke negara orang.Pasti banyak pengalaman yang bernilai bukan?
  saya sendiri kadang-kala melupakan nikmat Allah ini.
  Terlupa bahawa diri ini sedang berada di negara orang juga 😛
  dek kerana terlalu ramai rakyat Malaysia di Mesir ini.Apa-apa pun di mana bumi dipijak,di situ Islam dijunjung!Kutiplah pengalaman dan pengajaran penuh hikmah walau di mana kita berada 🙂

 • salam.

  byk pengalaman dikutip menzirahi uzbekistan.

 • Maksud hadis 
Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”. (HR al-Baihaqi)

  Tertarik dengan hadis ini..namun sejauh mana kebenarannya?? Dan kalau ada sesuatu yang tidak kena dengan hadis ini..maka apa tanggungjawab kita??

 • siti fatimah

  Assalamualaikum Ustaz. kebetulan saya sedang google info mengenai orang Malaysia d Uzbek. kebetulan terjumpa artikel ustaz.

  saya pernah berniat untuk ke uzbekistan sebelum ini. dan artikel ustaz ini bagus untuk tambah info tentang Islamic practice di Uzbek.

  sebenarnya, saya berhajat untuk sambung phD saya di sana tahun depan dalam bidang matematik.lecturer department saya sekarang ada beberapa orang pakar matematik dari uzbek.mereka memang baik. dan saya curious ingin tahu.sepanjang ustaz di sana, ada tak orang Malaysia yang tinggal sama ada bekerja atau belajar di sana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *