Keistimewaan hari Arafah

keistimewaan-hari-Arafah

Oleh
Muhammad Asyraf

Perbanyakkan doa, zikir dan mohon keampunan pada hari Arafah

Hari Arafah adalah hari perhimpunan umat Islam dari seluruh pelusuk dunia yang menunaikan ibadah haji. Mereka akan bergerak dan berkumpul di Padang Arafah untuk menunaikan wukuf yang dianggap sebagai kemuncak malah rukun utama bagi ibadah haji.

Sabda Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam yang direkodkan Imam al-Nasai:

“Haji itu adalah hari Arafah, sesiapa yang sempat berwukuf pada malam Arafah sehinggalah terbitnya fajar maka dia telah menunaikan ibadah haji.”

Mengenai hadis wukuf di Arafah Imam al-Tirmidhi berkata: “Sesiapa yang tidak sempat berwukuf di Arafah maka perlulah dia mengulangi hajinya pada tahun berikutnya dan haji itu (tanpa berwukuf di Arafah) hanya dinilah sebagai umrah.”

Begitulah pentingnya wukuf di Arafah bagi mereka yang menunaikan haji dan tidak dianggap sah haji seseorang itu jika mereka tidak sempat berwukuf di Arafah.

Peluang rebut kelebihan Zulhijjah

Bagi umat Islam yang tidak menunaikan ibadah haji, kita masih berpeluang mendapat kelebihan pada sepuluh hari awal Zulhijjah. Selain ibadah korban yang dilaksanakan pada 10 Zulhijjah dan hari-hari Tasyrik, kita disunatkan berpuasa pada 9 Zulhijjah.

Barangkali segelintir kita tidak mengetahui pada 9 Zulhijjah umat Islam yang tidak menunaikan ibadah haji disunatkan berpuasa iaitu puasa sunat hari Arafah.

Direkodkan oleh Imam Muslim, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Ketika puasa pada hari Arafah, aku berharap Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa setahun yang lepas dan dosa-dosa setahun yang akan datang.”

Inilah peluang yang dihadiahkan oleh Allah SWT kepada hamba-Nya yang beriman dengan disediakan peluang bernilai iaitu pengampunan dosa-dosa lepas dan akan datang bagi mereka yang berpuasa penuh keikhlasan dan mengikut sunnah Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam pada 9 Zulhijjah.

Selain ibadah penuh puasa hari Arafah kita juga disunatkan memperbanyakkan zikir dan doa. Jemaah haji yang berada di Arafah pada 9 Zulhijjah disunatkan memperbanyakkan zikir, tahlil, tasbih, takbir dan berdoa kepada Allah SWT memohon kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

Direkodkan oleh Imam al-Tirmidhi, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah, dan sebaik-baik ucapan yang diucapkan olehku dan nabi-nabi sebelumku adalah: Tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Esa dan tiada sebarang syirik (sekutu) bagi-Nya, bagi-Nya segala penguasaan dan bagi-Nya segala pujian, dan Dialah yang berkuasa bagi setiap sesuatu.”

Dapatlah dirumuskan sekurang-kurangnya tiga pengajaran iaitu doa pada hari Arafah adalah bersifat umum iaitu disunatkan kepada jemaah haji yang berwukuf di Arafah mahupun mereka yang tidak menunaikan ibadah haji.

Doa yang sangat mustajab

Doa pada hari Arafah adalah antara waktu yang amat mustajab kerana ia sebaik-baik waktu untuk memohon permintaan dan pengampunan daripada Allah SWT. Kita disunatkan meminta doa pada hari Arafah kepada Allah SWT dengan penuh keikhlasan dan pengharapan seperti ditunjukkan kepada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam.

Ketika tibanya hari Arafah, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersungguh-sungguh berdoa kepada Allah SWT. (Dalam) Sunan al-Nasai, Usamah bin Zaid meriwayatkan, ketika beliau menunggang bersama Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam pada hari Arafah beliau melihat Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam mengangkat kedua-dua belah tangannya memohon doa kepada Allah SWT, sehinggakan apabila unta Baginda duduk dan terjatuh tali unta Nabi terus mencapainya dengan sebelah tangan, manakala tangan sebelah lagi masih tetap diangkat (untuk berdoa).

Apabila tergelincir matahari di Arafah, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam akan memendekkan khutbah dan kemudian menunaikan solat Zuhur dan Asar secara jamak qasar.

Memendekkan khutbah

Antara hikmah Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam memendekkan khutbah serta menunaikan solat secara jamak dan qasar adalah untuk memperuntukkan waktu seluas-luasnya berdoa kepada Allah SWT. Diriwayatkan juga, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam tidak akan meninggalkan Padang Arafah sehinggalah terbenamnya matahari.

Daripada tatacara wukuf Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam dapatlah kita ketahui Baginda berdoa kepada Allah SWT bermula selepas solat Zuhur sehinggalah terbenamnya matahari 9 Zulhijjah. Maka gunakanlah peluang hari Arafah ini untuk memperbanyak doa memohon permintaan dan pengampunan.

Mereka yang berpuasa sunat hari Arafah, Allah SWT menghadiahkan peluang bagi hamba-Nya memohon sebarang permintaan daripada-Nya. Hari Arafah adalah hari dimakbulkan doa dan dengan kita berpuasa sunat, Allah SWT akan menerima doa kita.

Marilah kita ambil peluang diberikan Allah SWT untuk memperbanyak zikir kepada Allah kerana sesungguhnya 10 hari awal ini adalah hari-hari ibadah terutama pada hari Arafah, Hari Raya Aidiladha sehinggalah hari-hari Tasyrik.

Pohonlah doa kepada Allah SWT dengan hati yang ikhlas dan penuh rasa pengharapan kepada-Nya. Firman Allah SWT:

“Dan Tuhan kamu berfiman: Sesiapa yang berdoa kepadaku maka Aku akan memakbulkan bagi kamu dan sesungguhnya sesiapa yang sombong untuk menyembah-Ku makan mereka akan masuk ke dalam neraka Jahanam dan kekal di dalamnya.” (Surah Ghafir, ayat 60)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>